Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ανησυχία στην Ευρώπη για κοινωνικές αναταραχές




Εντείνεται η ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για αναταραχές παρόμοιες με το 2005, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε προάστιο της πρωτεύουσας.


Σε παράλληλες εξελίξεις, στην Ισπανία, χιλιάδες πολιτών ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα κύματα απολύσεων και την ανεργία που πλήττει τη χώρα.
συνδικάτα της Γαλλίας εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή έκρηξη κοινωνικής αναταραχής, μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περασμένη βδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Τα επεισόδια ξεκίνησαν στη συνοικία Μιρό της περιοχής Ιβλίν όταν, μετά από κλήση που δέχθηκε το αστυνομικό τμήμα για «εμπρησμό οχήματος» το περιπολικό που κατέφθασε δέχθηκε επίθεση από δεκάδες νεαρούς με βόμβες μολότοφ. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 21 αστυνομικοί ενώ έγιναν 8 συλλήψεις νεαρών, ένας εκ των οποίων είναι 15 ετών. Οι Αρχές θεωρούν ως αφορμή για τα επεισόδια το θάνατο ενός νεαρού άντρα, στις 8 Μαρτίου, από πυρά αστυνομικών. Τότε οι αστυνομικοί καταδίωξαν το αυτοκίνητο που επέβαινε ο νεαρός και όταν, όπως δηλώνουν, δέχθηκαν πυρά από όπλο, απάντησαν, με αποτέλεσμα ο νεαρός να χάσει τη ζωή του.


Επεισόδια είχαν ξεσπάσει και την Τετάρτη με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να τραυματιστεί στο πρόσωπο από σκάγια. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε ζητήσει από την υπουργό Εσωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί, μετά τα πρόσφατα επεισόδια σε λύκειο της περιοχής Γκανί, ένα «σχέδιο δράσης» με στόχο την καταστολή των «βίαιων συμμοριών». Η ίδια η υπουργός δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συλληφθούν οι δράστες των «απαράδεκτων επιθέσεων» και για την ενίσχυση της ασφάλειας στις «ευαίσθητες» περιοχές.


Τα συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία στη χώρα για την Πέμπτη, 19 Μαρτίου, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση και τους πολίτες τόσο για την ανεπαρκή διαχείριση της κρίσης όσο και για το κύμα αναταραχών που απειλεί να ξεσπάσει.


Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφρασαν πολλές φορές την ανησυχία τους για ντόμινο αναταραχών μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη στην Αθήνα. Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση υποχώρησε στα αιτήματα των μαθητών και φοιτητών, το Δεκέμβρη, φοβούμενη αντιδράσεις εμπνευσμένες από τα ελληνικά γεγονότα. Ένταση και στην Ισπανία Πενήντα χιλιάδες πολίτες έλαβαν μέρος σε πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη, το Σαββατοκύριακο, κατά των μαζικών απολύσεων και της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα. Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, Μαδρίτη, περί τις 25.000 αστυνομικοί διαδήλωσαν ζητώντας καλύτερους μισθούς - αίτημα το οποίο δεν έκανε δεκτό η κυβέρνηση με το επιχείρημα της οικονομικής κρίσης.


Η Ισπανία αντιμετωπίζει τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας των τελευταίων 13 χρόνων, με 3,48 εκατομμύρια άνεργους. Το ποσοστό στη χώρα είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. και αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση, φτάνοντας στο 16.5% το πρώτο τρίμηνο του 2009 και ανεβάζοντας τους ανέργους στα 4 εκατομμύρια μέχρι το καλοκαίρι.

Πηγή www.tvxs.gr