Λόγω της οικονομικής κρίσης, ένα κύμα βίαιων αντιδράσεων που προέρχεται από όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εμφανίζεται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και άλλες βαλτικές χώρες κινδυνεύουν από κατάρρευση όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική.
Ο λόγος είναι πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν πλέον χτυπήσει με σφοδρότητα τις εύθραυστες οικονομίες των χωρών αυτών και ο αντίκτυπος στη ζωή του πληθυσμού είναι τρομερός. Ο κόσμος έχει βγει κυριολεκτικά στους δρόμους σε αρκετές από αυτές τις χώρες και τα βίαια επεισόδια που προκαλούνται οδηγούν σε τραυματισμούς και συλλήψεις.
Βία σε Βουλγαρία, Λετονία, Ρουμανία
Στη Βουλγαρία, 150 άτομα συνελήφθησαν και πάνω από 30 τραυματίσθηκαν σε βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, στη Λετονία, πάνω από 100 ήταν οι συλλήψεις διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, ενώ η γειτονική Ρουμανία περιμένει και αυτή με αγωνία την επόμενη μέρα. «Σε μερικούς μήνες, οι άνθρωποι θα έχουν βγει στους δρόμους, αυτό είναι σίγουρο! Κάθε μέρα ακούμε για μια ακόμα επιχείρηση που έκλεισε», δήλωσε ο Λούκα Νικουλέσκου, στέλεχος εταιρίας επικοινωνιών στο Βουκουρέστι. Και πράγματι, οι θέσεις εργασίας χάνονται με εκπληκτική ταχύτητα, καθώς οι κολοσσοί καταρρέουν ή μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους σε άλλη χώρα, όπως στο Μαρόκο.
Η αλυσίδα της καταστροφής
«Η οικονομική κρίση προκαλεί δραστική μείωση του εισοδήματος των μέσων κοινωνικών στρωμάτων. Αυτό προκαλεί αντίστοιχη μείωση των κρατικών εσόδων από τη φορολογία. Έτσι ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα και αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται σημαντικά», δήλωσε ο Μάριους Όπρεα, σύμβουλος της ρουμανικής κυβέρνησης, προσπαθώντας να εξηγήσει την αλυσιδωτή αντίδραση που προκαλεί η οικονομική κρίση.
Κατά τη γνώμη του, στη χώρα του, όπου ο προϋπολογισμός θα σκαρφαλώσει φέτος στο 13%, η ασταθής οικονομία δεν ήταν προετοιμασμένη για το χτύπημα που δέχτηκε λόγω της κρίσης. Η φτώχεια και η κοινωνική δυσαρέσκεια, αυξάνει τη βία και το μίσος κατά των μεταναστών.
«Το πιο τρομακτικό είναι πως η οργή προέρχεται πλέον από το σύνολο της κοινωνίας, όχι μόνο από συγκεκριμένες ομάδες», προσθέτει. Και πράγματι, η γενικευμένη αυτή δυσαρέσκεια είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο. Για παράδειγμα, στα επεισόδια της Λετονίας οι αρχές συνέλαβαν στην ίδια ομάδα διαδηλωτών ένα μέλος του κόμματος της αριστεράς και ένα «σκίνχεντ» της ακροδεξιάς!
πηγή www.tvxs.gr