Καζάνι που βράζει η Μ.Ανατολή
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο θέσεις της Χαμάς.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Reuters, υπάρχουν τουλάχιστον 140 νεκροί και 200 τραυματίες.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι μόνο σε ένα κτίριο που επλήγη σκοτώθηκαν 40 άτομα.
Πρόκειται για κτίριο της αστυνομίας στην πόλη της Γάζας, όπου διεξαγόταν τελετή αποφοίτησης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο επικεφαλής της Αστυνομίας στην πόλη, μέλος και ο ίδιος της Χαμάς.
Αμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση. Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι έδωσαν ήδη εντολή στα μέλη τους να απαντήσουν στην ισραηλινή αεροπορική επίθεση.
Από την πλευρά του Ισραήλ, ο εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν εγκαταστάσεις, όπου δρουν τρομοκράτες.
«Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο» αναγνώρισε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι επιχειρήσεις...
Ήδη, από τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ όσο και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει τα αντίποινα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν άλλο τις επιθέσεις μελών της Χαμάς στο έδαφος του νότιου Ισραήλ.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ έδωσε το «πράσινο φως» για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε σε σαουδαραβική εφημερίδα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη Γάζα.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει πόλεμος. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για να σταματήσουμε τους πυραύλους της Χαμάς» τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα Ασκάρ αλ Ασουάτ της Σαουδικής Αραβίας. «Δεν αποχωρήσαμε από τη Γάζα για να ξαναγυρίσουμε τώρα» ξεκαθάρισε, τονίζοντας ωστόσο πως φοβάται που βλέπει τη Χαμάς να επιχειρεί και στη Δυτική Όχθη «ένα πραξικόπημα».
Μέτρα λαμβάνει και η Αίγυπτος
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έστειλε ενισχύσεις κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, οι Αρχές έστειλαν έξι νοσοκομειακά οχήματα στο μεθοριακό σταθμό της Ράφα, καθώς ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έδωσε εντολές να ανοίξει η μεθόριος, ώστε οι ιατρικές υπηρεσίες να προσφέρουν βοήθεια σε τραυματίες.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Η γαλλική προεδρία της ΕΕ με ανακοινωθέν της εκφράζει το Σάββατο την «έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας κι εκφράζει τη λύπη της για τον μεγάλο αριθμό των αμάχων θυμάτων», ενώ αξιώνει «την άμεση κατάπαυση» των «ισραηλινών βομβαρδισμών» στη Γάζα και τις «επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα» κατά του Ισραήλ.
Από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, ζήτησε επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα και η Ρωσία κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει «την μεγάλης κλίμακας επιχείρηση» κατά της Γάζας και ζήτησε από την ισλαμική Χαμάς να σταματήσει να εξαπολύει πυραύλους κατά του Ισραήλ.
«Η Ρωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιλυθούν τα προβλήματα μέσω των διαπραγματεύσεων» υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Η Βρετανία, από την πλευρά της, εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία της» έπειτα από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας και συνέστησε τη «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» στην ισραηλινή κυβέρνηση και την «άμεση» παύση των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους από τη Γάζα.
Το Ιράν κατήγγειλε τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας και της Χαμάς και κάλεσε το ΣΑ του ΟΗΕ, τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης και τη διεθνή κοινότητα σε μία κοινή δράση «για να σταματήσουν το σιωνιστικό καθεστώς να συνεχίσει τα εγκλήματά του».
«Αυτά τα εγκλήματα είναι η απόδειξη για την επιθετική στάση του σιωνιστικού καθεστώτος και καταλήγουν στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην άδικη πολιορκία των κατοίκων της Γάζας», τονίζει ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Χασάν Γασγκάβι, καταδικάζοντας την επίθεση.
Από την πλευρά της η Ιορδανία ζήτησε την έκτακτη σύσκεψη την Κυριακή των Αράβων ΥΠΕΞ «για να εξετάσουν τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Γάζας», τόνισε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Παράλληλα, ο βασιλέας Αμπντάλα Β' επικοινώνησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να «προωθήσουν μία αραβική και διεθνή πρωτοβουλία για να τεθεί ένα τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα».
Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι έχει έλθει σε επαφή με άλλους Αραβες ηγέτες για να υιοθετηθεί μία «σταθερή και σοβαρή» θέση απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα.
πηγή το βήμα