Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Δανεισμός - εφιάλτης



Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν από χθες το βράδυ την κρίση και σήμερα το «πακέτο Μπαρόζο», ύψους 200 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Αλογοσκούφης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον σταθμό City 99,5, είπε ότι «δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, ούτε η ελληνική οικονομία να κάνει πάλι πολιτική με δανεικά». Ο ίδιος προσγείωσε για άλλη μια φορά τις προσδοκίες για πακέτο στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων, λέγοντας ότι οι όποιες παροχές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους δανειολήπτες. «Πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στα πλαίσια αντοχών του προϋπολογισμού», είπε.

Η κρίση σημαίνει ότι οι επενδυτές ψάχνουν πια για σιγουριά και όχι για αποδόσεις, σημείωσε εξάλλου ο κ. Αλογοσκούφης, ομολογώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα στην οποία οι επενδυτές αισθάνονται σιγουριά. Γι΄ αυτόν τον λόγο, κατά τον υπουργό Οικονομίας, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και κάποιες άλλες της ευρωζώνης πληρώνουν τώρα πολύ υψηλότερα επιτόκια. «Και όχι μόνο αυτό, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι», συμπλήρωσε με νόημα.

«Μα, αντέχει η Ελλάδα να πληρώνει δυο μονάδες πάνω στα επιτόκια σε σχέση με τη Γερμανία;», ήταν το ρητορικό ερώτημα του υπουργού, ενώ στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων η διαφορά του ελληνικού από το γερμανικό επιτόκιο χθες έφτανε το 1,65%, από 0,25% που ήταν στα μέσα του 2007. Πριν από λίγες ημέρες είχε σπάσει ρεκόρ, φτάνοντας στο 1,72%. Τον κίνδυνο να πληρώσουν ακριβά τα δάνειά τους ή και να μη βρίσκουν δανειστές ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, εξαιτίας και των πακέτων στήριξης των τραπεζών αλλά και των ασθενέστερων στρωμάτων, επισήμανε εξάλλου χθες με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Στο δημοσίευμα διατυπώνεται η τρομακτική πρόβλεψη (με πηγές τις Τhomson Reuters και Βarclays Capital) ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί 53 δισ. ευρώ το 2009, που αντιστοιχεί στο 20,3% του ΑΕΠ της, το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι φέτος η Ελλάδα δανείστηκε 43 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 37 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία, που έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος μετά την Ελλάδα, θα δανειστεί 220 δισ. ευρώ ή 13,6% του ΑΕΠ της.

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι οι κυβερνήσεις το 2009 θα χρειαστούν δανεισμό της τάξης των 2 τρισ. ευρώ και οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος να συναντήσουν προβλήματα στην ικανοποίηση αυτών των αναγκών τους.

Το ερώτημα είναι, σημειώνεται, αν θα υπάρξουν επενδυτές να αγοράσουν όλα αυτά τα ομόλογα ή- στην καλύτερη περίπτωση- πόσο ψηλά θα πιέσουν τα επιτόκια.

Τις μεγαλύτερες δυσκολίες προβλέπεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αντιμετωπίσουν η Ιταλία και η Βρετανία, αλλά ακόμη και σε αγορές όπως η Γερμανία και η ΗΠΑ, με μεγάλη ρευστότητα, υπήρξαν προειδοποιητικά σήματα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία μια δημοπρασία ομολόγων τον περασμένο μήνα απέτυχε, κάτι ανήκουστο ώς τώρα. Αλλά και στις ΗΠΑ, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται, καθώς εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο δάνεια 788 δισ. ευρώ.

Πηγή τα νέα