Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Θεσ/νίκη: Στο "κόκκινο" μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Θύμα της κρίσης, με σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 100 χιλ. ευρώ ετησίως, είναι μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο δραστηριότητας στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, του τουρισμού και της διαφήμισης.

Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των επαγγελματιών της συμπρωτεύουσας ανεξαρτήτου αντικειμένου φέρεται να χρωστά σε δάνεια ποσά που πλησιάζουν τα 100 χιλ. ευρώ, τα κέρδη του είναι λιγότερα από 30.000 ευρώ το χρόνο και παράλληλα δεν γνωρίζει (αλλά ούτε και διευκολύνεται στο) πως θα αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές φθηνής χρηματοδότησης. Τα βασικότερα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει, εξάλλου, είναι ο διεθνής ανταγωνισμός (σ. σ. 30%), το ασταθές φορολογικό περιβάλλον (28%) και η γραφειοκρατία (26%), ενώ τα κύρια αιτήματά του για να ενισχύσει τη θέση του στην αγορά έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη επιχειρηματικής στρατηγικής, την παροχή φορολογικών κινήτρων και νομικών διευκολύνσεων για μεταβίβαση της επιχείρησης σε μέλη της οικογένειας, καθώς και την πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες ? καινοτομίες.

Έρευνα

Το συγκεκριμένο «προφίλ» του βορειοελλαδίτη και δη Θεσσαλονικέα επαγγελματία, «σκιαγραφήθηκε» στη βάση έρευνας που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης, στο πλαίσιο προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg III, σε μέτρο για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας με την πΓΔΜ.

Σε δείγμα 152 επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη και άλλων 50 επιχειρήσεων από τη γειτονική χώρα, η έρευνα της εταιρείας IDS, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16-24 Νοεμβρίου, με τηλεφωνικά ερωτηματολόγια δείχνει:


Μόλις 30% των επαγγελματιών είναι ικανοποιημένο οικονομικά από την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η απογοήτευση -προϊόντος του χρόνου- δείχνει να μεγεθύνεται, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη πως σε άλλη έρευνα (της αναπτυξιακής εταιρείας του ΕΕΘ) τον Ιούνιο του 2008, η μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών σε ποσοστό 86% δήλωνε ικανοποίηση,

η μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών πλήττει κατά τεκμήριο τις επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων - ποτών. Συγκεκριμένα, το 50% των επιχειρήσεων εμφανίζει μειωμένο κύκλο εργασιών συνεπεία της κρίσης, με τους κλάδους των τροφίμων ? ποτών, τη διαφήμιση και τον τουρισμό να καταγράφουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Η κρίση, πάντως, φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα για τους μικρομεσαίους, αφού το δείγμα απαντά πως «είδε» μείωση του τζίρου τα τρία τελευταία έτη,

το 55% των επιχειρήσεων δηλώνει κύκλο εργασιών μικρότερο των 100.000 ευρώ ετησίως, ενώ τα καθαρά τους κέρδη δεν ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ. Τα μεγαλύτερα κέρδη τα εμφανίζουν επιχειρήσεις στους κλάδους ασφαλειών, μεσιτών, συμβούλων, διαφημιστών.

ποσοστό 40% των επαγγελματιών - μελών του ΕΕΘ έχει συνάψει δάνειο (επαγγελματικό ή στεγαστικό) ύψους μέχρι 100.000 ευρώ.

μόλις το 20% έχει υλοποιήσει χρηματοδοτούμενα έργα, γεγονός που αποδίδεται στο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και στις δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότηση.

μόνο το 50% των επιχειρήσεων γνωρίζει τις υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης, αναδεικνύοντας το μεγάλο κενό που υφίσταται σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των επαγγελματιών.

σε επίπεδο απασχόλησης το 95% των επιχειρήσεων απασχολεί λιγότερα από 10 άτομα, στα τρόφιμα ποτά η πλειονότητα είναι ατομικές επιχειρήσεις, ενώ όσον αφορά στο επίπεδο εκπαίδευσης, περίπου οι μισοί είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

το 35% των επιχειρήσεων έχει οικογενειακό χαρακτήρα.

τα περιθώρια επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε γειτονικές αγορές είναι μεγάλα, καθώς μόλις το 30,6% δηλώνει ότι διατηρεί πελάτες στο εξωτερικό και σε αγορές όπως αυτές της Ρουμανίας, της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας κλπ. Το αντίστοιχο ποσοστό των εταιρειών από την πΓΔΜ που δηλώνει πως έχει πελάτες στην Ελλάδα και κυρίως στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία φθάνει στο 60%.

πηγή ημηρεσία