Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Ειλικρινείς οι σχέσεις ΚΚΕ και ΚΚ Κίνας

Είμαστε αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, βουνών, παραλιών κλπ. και στεκόμαστε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση - και στην προηγούμενη και στη σημερινή - που πουλάει


Με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Ζιντάο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τους Ηλία Λέγγερη και Παναγιώτη Μεντρέκα, μέλη της ΚΕ του Κόμματος, και Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Υποδεχόμενος την Αλ. Παπαρήγα, ο Χ. Ζιντάο τόνισε: «Είναι χαρά μου να συναντηθώ μαζί σας. Εχετε επισκεφτεί δύο φορές την Κίνα. Είστε παλαιά φίλη του κινεζικού λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Τον Μάη με το σεισμό στείλατε συλλυπητήριο μήνυμα. Θέλουμε να σας εκφράσουμε τη μεγάλη εκτίμησή μας, να ανταλλάξουμε απόψεις για τις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο κομμάτων».

Αμεσα, μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε στους παριστάμενους δημοσιογράφους: «Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κίνας περιστράφηκε στο ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα, τη διεθνή οικονομική κρίση. Είπαμε τις δικές μας σκέψεις και τους κινδύνους που απειλούν την Ελλάδα και τέλος συζητήσαμε για τις σχέσεις των δύο κομμάτων. Οπως ξέρετε, οι σχέσεις είναι στενές με τακτές επαφές, που τουλάχιστον εμάς μας δίνουν τη δυνατότητα να μελετήσουμε τις εξελίξεις στην Κίνα και το ρόλο της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις. Πρέπει να πω ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει μια ειλικρινής σχέση, ο καθένας αναπτύσσει τις απόψεις του με μεγάλη άνεση και μπορεί ο ένας να συζητάει εποικοδομητικά με τον άλλον, ξεκινώντας, αν θέλετε, και από διαφορετικές συνθήκες που δρα το κάθε κόμμα και τις ιδιαίτερες απόψεις που έχει, άλλωστε, το κάθε κόμμα. Παρ' όλα αυτά, οι σχέσεις έχουν έναν ουσιαστικό χαρακτήρα και όχι τυπικό. Αυτό νομίζω ότι είναι επιδιωκόμενο και από τις δύο μεριές».

Σε ερώτηση σχετική με το αν συζητήθηκαν οι επενδύσεις που κάνει η Κίνα στην Ελλάδα, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Εμείς καταρχήν δεν είμαστε αντίθετοι στη διεθνή συνεργασία, όταν στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος. Και στις Θέσεις που έχουμε για το σοσιαλισμό στην Ελλάδα αναφερόμαστε ότι πρέπει να αξιοποιούνται οι διεθνείς σχέσεις στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίο όφελος και συμβάλλουν, όσον αφορά την Ελλάδα, π.χ. στο να μην εξαρτάται από κέντρα τέτοια τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξή της. Αυτό που επίσης υπογραμμίζω, αυτό άλλωστε είναι γνωστό και στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι το εξής: Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, βουνών, παραλιών κλπ.

Η αντίθεσή μας δεν είναι στο ποιος θα αγοράσει, δηλαδή αν θα είναι της μίας ή της άλλης εθνικότητας. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι λαϊκή περιουσία και εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι γνωστό επίσης από την πλευρά της Κίνας και την ευθύνη την έχει η ελληνική πλευρά. Οταν π.χ. πουλάς, θα υπάρξουν αγοραστές και αυτό είναι φυσικό, γι' αυτό, λοιπόν, εμείς στεκόμαστε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση - και στην προηγούμενη και στη σημερινή - που πουλάει. Δε στεκόμαστε εναντίον αυτού που κάνει την αγορά και αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις».

Πηγή ριζοσπάστης