Πράγματι, τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έφτασαν μέχρι 1,7% υψηλότερα από τα γερμανικά (χθες ήταν 1,6% υψηλότερα στα δεκαετή ομόλογα). Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να μειώσει αποτελεσματικά το μεγάλο δημόσιο χρέος της το οποίο είναι τώρα- σύμφωνα με τον προϋπολογισμό- 93,1% του ΑΕΠ της, ενώ και το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υψηλό. Κάτι που κάνει τις αγορές να μη θεωρούν τη χώρα αξιόπιστη και να τη δανείζουν με όλο και μεγαλύτερο επιτόκιο.
Λίγο πριν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε ανακοινώσει το ευρωπακέτο δημοσιονομικής παρέμβασης των 200 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε περίοδο «πρωτοφανούς κρίσης» και γι΄ αυτό η ευρωπαϊκή απάντηση είναι «μεγάλη και τολμηρή αλλά διατηρήσιμη». Το Σύμφωνο Σταθερότητας γίνεται κατά τι χαλαρότερο, επιτρέποντας μικρές υπερβάσεις από το όριο του 3% του ΑΕΠ για τα ελλείμματα και έναν επιπλέον χρόνο επανόρθωσης, αλλά προφανώς όχι για χώρες όπως η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Αλμούνια αλλά και από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναφέρει επί λέξει: «Τα κράτη μέλη που εκμεταλλεύθηκαν περιόδους ευνοϊκής οικονομικής συγκυρίας για να σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών».
Ήδη η κυβέρνηση έχει συντονιστεί με την κατεύθυνση Αλμούνια, αλλά και των αγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χθες στη Βουλή ότι «δεν είναι μόνο το Σύμφωνο που μας δεσμεύει, αλλά και το πώς μας αξιολογούν οι αγορές, επειδή κουβαλάμε ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει τα εξής μέτρα: * Να μειώσει περαιτέρω κατά 1% τον κανονικό συντελεστή της φορολογίας εισοδήματος το 2009, πέραν της προγραμματισμένης μείωσης κατά 2%. Έτσι, το 2009 αυτός θα είναι 24%, από 27% που είναι φέτος και από 25% που θα ήταν με την προγραμματισμένη μείωση.
- Να ενισχύσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη βοήθεια των πρόσθετων προκαταβολών 450 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει στο πλαίσιο του πακέτου Μπαρόζο.
- Να χορηγήσει το επίδομα θέρμανσης από το Ταμείο κατά της Φτώχειας.
- Να ενισχύσει τα προγράμματα για τους ανέργους του ΟΑΕΔ.
- Να ενεργοποιήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) που θα εγγυάται δάνεια μέχρι 350.000 ευρώ.
Το πακέτο Μπαρόζο προτείνει έναν κατάλογο μέτρων στα κράτη μέλη, από τον οποίο μπορούν να επιλέξουν εκείνα που τους «ταιριάζουν» περισσότερο. Από τα 200 δισ. ευρώ, τα 170 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τα 30 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και της διάρκειάς τους, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, μείωση της φορολογίας της εργασίας για τα χαμηλότερα εισοδήματα, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για τους χαμηλόμισθους, προσωρινή μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, μείωση του ΦΠΑ για πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση θεωρήθηκε από ορισμένους ανεπαρκής, δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος. Οι επικριτές επικαλούνται το ανάλογο πακέτο που προγραμματίζει για τις ΗΠΑ ο νέος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, 800 δισ. δολαρίων, αλλά και το κινεζικό 586 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι κράτος και δεν μπορεί να έχει τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις. Στην πραγματικότητα, το πακέτο Μπαρόζο είναι αντικείμενο συμβιβασμού μεταξύ της Γερμανίας- που εξακολουθεί να φοβάται τα μεγάλα ελλείμματα- και άλλων χωρών όπως η Γαλλία που ήθελε ισχυρότερη τονωτική ένεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε χθες ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει μια κούρσα δισεκατομμυρίων.
Πηγή τα Νέα